Közkívánatra: a házi krém recept

No most, hogy kimentek a szobából a férfiak, megosztanám a házikrém receptet. Nagyon örülök, hogy ennyi embernek bevált amúgy, mert sokkal bőrbarátabb, környezetbarátabb, és személyre szabhatóbb, mint bármely minőségi bolti krém. Bár kétségtelen, hogy az időt (kb. 20-30 percet) időnként rá kell szánni az elkészítésére, de ezt is lehet élvezni. Na de lássuk. 

 

Az alaprecept 

- 1 rész "vaj": ez lehet sheavaj vagy kakaóvaj, csak finomítatlan legyen!

- 2 rész "olaj": lehet extra szűz (!) olivaolaj, mandulaolaj, kókuszolaj, vagy ami mostanság a kedvencem: avokádó olaj

- E-vitamin (kb. 10 csepp 1dl olajhoz)

- illóolajok (10 csepp/1dl erősebb, és 5 csepp/1dl a gyengébb illatért)

Az arányokat elég "ránézésre" belőni: nagyjából látod majd, hogy mekkora mennyiségre olvadt el a vaj, ehhez ránézésre belövöd a tálkában, hogy mennyi kell az olajból, hogy kétszer annyi legyen, mint a vajból keletkezett olaj. Elrontani nem nagyon lehet: ha kevesebb olajat teszel bele, akkor keményebb lesz, és tovább kell dörzsölni tenyéren, míg kenhető állagú lesz, de pl. én télre ezt az állagot jobban is szeretem. Ha az olaj "lódul meg", akkor meg puhább lesz a krém: nekem ez a nyári verzióm. Nyugodtan lehet kísérletezni. 

Télre még szoktam bele rakni méhviaszt. Ez bőrvédő, és szerintem jó a hideg okozta bőrkiszáradás ellen (az ajkak cserepességével meg csodákat tesz...). Annyiban módosítja a fenti arányokat, hogy 1 rész méhviaszhoz 1 rész vajat, és 3 rész olajat teszek. De a vaj el is hagyható (az arány marad 1:3). 

 

Elkészítés 

Egy lábosban vizet melegítünk, és fölé rakunk egy, a lábos pereménél nagyobb üvegtálat, amit csak a gőz ér, a víz nem. A méhviasszal kezdünk (téli verzió esetén): ezt rögtön lehet belerakni az üvegtálba, és alatta kis lángon melegítjük a vizet. Amikor elkezd megoldvadni, akkor levesszük a gázról, kevergetjük, és hagyjuk, hogy olvadjon. Mikor megáll az olvadás, akkor mehet vissza a tűz fölé, és kicsit tovább melegítjük alatta a vizet, majd mikor elkezd olvadni, akkor ismét levesszük, és kevergetjük. Addig csináljuk, míg teljesen el nem olvad. Ez ezért kell, mert túl magas hőfokon a hasznos anyagok elbomolhatnak belőle, ezért pont azon a hőfokon kell tartani, ahol már épp hogy olvad, de még nem ég. Mikor teljesen folyékony állagú lett, mehet bele a vaj. Ezt is hasonló technikával melegítjük-kevergetjük-levesszük a tűzről, mint a viaszt. A vajnak alacsonyabb lesz az olvadási pontja, mint a viasznak. Ha méhviaszt nem teszünk bele, akkor lehet rögtön a vajjal kezdeni a melegítést-kevergetést-tűzről levevést. Mikor már elkeveredett egymással a viasz és a vaj, vagy megolvadt a vaj, akkor mehet bele a kétszeres mennyiségű olaj. Ennek még alacsonyabb az olvadáspontja, szóval elég épp hogy picit rámelegíteni beleöntés után. Ha belenyúlsz, akkor a kezednek bírnia kell a meleget: ha éget, akkor túlmelegítetted. Amikor már teljesen homogén a keverék, olyan, mint a folyékony méz, na akkor van készen (kb. 2-3 perc melegítés lassú tűzön, kevergetés mellett). Ekkor levesszük a gázról, és hagyjuk picit hűlni (ezalatt pl. elő lehet készíteni az üvegcséket, ld. alább). Mikor "langyos-melegre" hűlt, akkor mehet bele az E-vitamin és az illóolajok. Elkeverjük. Majd lehet beletölteni a kis üvegekbe. Az üvegeket ezután rögtön a hűtőbe kell tenni, és csak felhasználás előtt kivenni onnan (így tovább eláll). A hidegen keményebb lesz, mint majd szobahőmérsékleten a fürdőszobában használat közben, ettől ne ijedjetek meg. 

 

Erre figyelj

A főzés során ne kerüljön bele baktérium, mert attól gyorsabban romlik. Pl. a másik főzőfelületen fröcsögő pörkölt, félrerakott kevergetőkanálon behordott szennyezés a konyhapultról, etc. Víz se nagyon kerüljön bele, mert az olaj kicsapja, és ettől olyan lesz, mintha izzadna a krém, bár ez még túlélhető. 

 

Az üvegek előkészítése

Alaposan ki kell mosni a tégelyeket és a tetejüket is mosogatószerrel, főleg ha már volt bennük krém, mert a baktériumtól megromolhat (illetve az avas krémmaradék sem tesz neki jót). Majd jó szárazra töröljük az üvegeket. Nekem leginkább az 50-100ml-es üvegecskék jöttek be, amit hobbiboltokban lehet kapni. Műanyagba nem töltenék, mert a forróság/melegség miatt szerintem kioldódhatnak a műanyagból nemkívánatos anyagok, de lehet, hogy ez csak az én parám.

Fém a krémben

Ugyebár a biohagyomány úgy tartja, hogy fémmel nem nyúlunk semmihez, mert minimum higanymérgezést kapsz a vaskanáltól. Namármost egyszer elmentem egy boszorkányképzőbe (nem, ne kérdezzétek), ahol azt mondták, hogy régen valóban így volt, mert az akkori fémek voltak annyira instabilak, hogy hő hatására ki tudott oldódni belőlük egy s más. A mai kanalaktól viszont semmi baja nem lesz az embernek, úgyhogy én bizony ezzel keverek. Azért a lábosban még nem mertem krémet főzni, mert az a kényszerképzetem, hogy a valaha főzött összes borsóleves-maradék szaga beleszáll a krémembe, de ha valaki kipróbálná, akkor légyszi számoljatok majd be az eredményről!

 

Eltarthatóság

Mivel ebben a krémben tartósítószer nincs (kivéve az E-vitamint, az állítólag valamennyit tartósít), kb. annyi idő alatt avasodik meg, mint az olivaolaj a konyhában napi szintű nyitogatás mellett. Magyarul 4-5 hónap. Ennyi idő alatt kell elhasználni az egyszer legyártott adagot. De kisebb adagokba porciózni, és egyesével kivenni a hűtőből nagyban megdobja az eltarthatóságot. 

 

Illóolajok

Állítólag bizonyos illatoktól az ember örökké fiatal marad, másoktól meg rózsaszín szárnyai nőnek, és szirén hangon tudja dúdolni a Nibelung-énekeket. Szerintem a lényeg, hogy az ember szeresse már azt az illatot, amit napi szinten magára ken. Azért nem árt, ha az olaj minél tisztább (és pl. mentes az alkoholtól). 

 

Felhasználás

A bolti krémektől eltérően ebből először a tenyérre kell tenni, és a két kezet összedörzsölni (ettől felmelegszik), majd utána felvinni a kívánt bőrfelületre, hogy ne az orrod hegyén kelljen szétkenni a krémet. Nekem legalábbis ez vált be. Főleg arcon. És minél vékonyabb rétegben vigyétek fel!

Most akkor arcra, vagy testre szánjuk?

Őszintén? a bőr az bőr, ha az embernek a talpán van, az is bőr, meg a szeme alján lévő izé is bőr, akárki akármivel is próbálja eladni, hogy az arcbőr és a testbőr olyan, mint az ég és a föld. Szóval én bátran kenem mindenhová ugyanazt a krémet, és eddig még nem nőtt talpbőr a szemem alján. Sőt, még a hajvégeimre is teszek belőle időnként (vékonyan!), mert remek fegyver a töredezett hajvégek ellen. 

 

További szépségtippjeink rovatunk

Ugyanez a krém csodásan gyógyítja pl. a leégést. Tovább fokozható, ha először aloe-vera levelek nedvével kenjük be a leégett bőrfelületet, hagyjuk megszáradni, mert teszünk rá a fenti krémből. Kb. háromszorosára gyorsítja a gyógyulási folyamatot. 

Néhány olaj keserű, és ezért leginkább szerető nélküli szingliknek ajánlott, ha értitek mire gondolok. Tapasztalataim szerint pl. az argánolaj ilyen. Az oliva, mandula és az avokádó olaj kipróbáltan férfibarát (is). 

Szerintem elég naponta egyszer alkalmazni a krémet (én este, fürdés után), de ezt majd úgyis érzitek a bőrötökön. Felvitel előtt le szoktam mosni némi arclemosóval a bőrömet (a kedvencem a sima rózsavíz, ezt sem kell túlbonyolítani). 

A "milyen vaj" és "milyen olaj" kérdést szintén rátok bíznám. Kinek mi jön be, szerintem hatalmas különbségek nincsenek. Inkább a minőségnek, tisztaságnak, bio-ságnak van hatása. 

Azért pár hónap használat után nekem picit mintha túlságosan rárakódna a bőrömre, amit jól esik dörzsiszivaccsal ledörzsölni időnként. Archámlasztásra szerintem a legjobb a bekásásodott mézet finoman bedörzsölni némi bevizezett szivaccsal az arcbőrbe, majd 10-15 percet rajtahagyni az arcon lemosás előtt (és kibírni, nehogy az ember lánya méteresre növesztett nyelvvel szépen lenyalogassa a pakolást). Bármely méz bekásásodik amúgy a hűtőben, ha épp nem lenne otthon. Hasonló célokra lehet felhasználni a durva só + olivaolaj keveréket is.

Ha nincs túltolva az illat, akkor ügyes női marketinggel férfiaknak is eladható a krém (kiszáradt kéz, leégés, etc. esetére). Nagy ritkán.

Az egyes egyéni bőrproblémákra fellelhető csodaszereket is bele lehet főzni a krémbe. Pl. ekcémára magnézium-szulfátot, körömvirág-kivonatot, etc. Főleg az olaj- és zsíralapú termékeket, de mindig vigyázni kell, hogy ne legyen magas a főzési hőfok, nehogy megégjenek.

Ha vizes dolgot akartok belekeverni (pl. erős kamillafőzetet gyulladás esetére, vagy ezüstkolloidot, ami antibakteriális hatású), akkor kell bele emulgelálószer, hogy a víz és az olaj keveredjen egymással. Ezt én még nem próbáltam, de állítólag nem bonyolult

Mivel a fenti dolgok mind természetesek, ezért babák bőrápolására is kifejezetten alkalmasak, kedves várandós és kisbabás barátnőim ;) Ilyenkor talán érdemes picit hígabbra főzni a krémet (több olajat beletenni), hogy könnyebb legyen elkenni a baba bőrén. 

Idő hiányában (és/vagy lustaság esetére) a legjobb az avokádóvaj. Önmagában, előkészítés és minden egyéb nélkül. Ahogy megveszed. 

 

Apropó, beszerzés

Én régen a Mediline-ba jártam, ami tőlünk gyalogtávra volt, és ami ott nem kapható, az sehol sem. De a fenti dolgokat már a legtöbb bioboltban lehet kapni, múltkor pl. az Europeum (Blaha) aljában lévő bioboltban vásároltam be, ahol még avokádóvaj is volt. De a Lehel piacon lévő kisbolt is megtette (a Westendhez közeli végében, a kolbászosok után, a tejes és a magvas volt között lévő, asszem nem "biobolt", de valami zöldbolt cimkét viselő üzletecskéről van szó). 

  

Na hát hajrá, lehet kísérletezni, aztán várom az élménybeszámolókat!!! :)