Találtunk lakást hosszútávra!

Találtunk lakást hosszútávra! TALÁLTUNK LAKÁST HOSSZÚTÁVRA!! Tegnap alá is írtuk a szerződést. Tényleg nagyon örülünk neki, mert egy gyönyörű lakás, remek beosztással, tágas és világos terekkel, nagy terasszal, és konyhabútorral. És egy hodály. Tényleg nagy, legalábbis a tervezetthez képest. És kb. 10%-kal drágább, mint amennyit eredetileg szántunk rá, de addig osztottunk-szoroztunk, míg valahogy sikerült megracionalizálni, hogy de-ez-nekünk-kell. 

A lakás elhelyezkedése kb. Budapest-Zuglónak feleltethető meg, a városközponttól kissé kijjebb található, ám jó közlekedési adottságokkal. Nem mellesleg nekem 2.5 km, Dávidnak pedig 12 km-re van a munkahely, azaz mindkettőnknek biciklizhető táv (jó jó, de Dávid szereti a sportot is letudni munkábajárás közben...). Az S-Bahn (HÉV) megálló kb. 500 m gyalogtávra van, és az itt elhaladó járatok keresztülszelik Berlint. Viszont kellően csendes a környék, és tartozik az épülethez egy zárt belső kert, nem is kicsi. Itt található egy játszótér (gyerekeknek való ugrálóval), és csodás, lakók által gondozott tulipános kiskertek. No és persze madárcsicsergés minden mennyiségben. 

screenshot_from_2017-05-21_08-37-13.png

A lakás a 3. emeleten helyezkedik el, úgyhogy kellően világos, főleg a konyha és a nappali, melyek ráadásul déli és délnyugati fekvésűek (az nappalibül nyíló erkély is). Tartozik hozzá még egy tágas hálószoba, és 2 másik félszoba, vagyis a vendégeknek is bőven jut majd hely! Két fürdőszoba van, az egyikben kád, a másikban pedig zuhanyzó. Külön öröm számunkra, hogy a konyhabútort is megtarthatjuk, ráadásul gépesítve, vagyis nem kell beruházni még erre is, a beszerelésről nem is beszélve. 

screenshot_20170518-203205.png

A fenti kép a konyhai kilátást örökíti meg (nyilván nem nyáron), itt lesz majd az étkezőasztal. No és persze a fűszernövény-gyűjteményem, akik a sok fény és némi meleg hatására biztosan azt hiszik majd, hogy a trópusokon hesszelnek télen-nyáron. 

A szerződésaláírás örömére tegnap már az IKEÁt is megjártuk, méghozzá röpke 4 óra alatt (najó, azért ebben már az ebéd is benne volt). Terveztünk, ötleteltünk, inspirálódtunk, és alig várom, hogy elkezdjük végre a berendezést. Míg én álmodozom, addig Dávid a realitás talaján marad, és pl. megnézte, hogy a világ legszebb kanapéját, amit kinéztem, 150 euró lenne hazaszállíttatni. Szóval újabb kihívások merülnek fel a láthatáron, de ezzel majd később foglalkozunk. 

A lakás megszerzésével kapcsolatban egyrészt adottságainkra támaszkodtunk, másrészt pedig a szerencsére. Kiderült (mert olvastam online blogokat), hogy sokat számít, hogy legalább egyikünk perfekt német. Segített, hogy van egy bájos barátnője, sőt felesége (ami itt ritkaságszámba megy, mármint a legalizált kapcsolat), amiről többen írták, hogy komoly marketingfogás. Ezenkívül nyilván segített, hogy jó fizetésünk van, mindketten keresünk, nomeg nincs gyerekünk, aki hirtelen kitalálná, hogy ő a mosdókagylóban szeretne pancsizni, vagy hogy azon a hatalmas falon milyen jól mutatna egy odapingált kutyus. Ráadásul valószínűleg a tulajnak (vagy legalábbis a tulaj képviselőjének) is szimpatikusak voltunk, mert eléggé közvetlen volt velünk. Dávid már csak ilyen, ő ügyesen megtalálja a közös hangot másokkal. Másnap reggel vettük a bátorságot megpályázni a lakást (egy bemutatkozós levél kíséretében, mert ezt is nagyon javasolták a fórumokon, hogy kiemeljen minket a tömegből), szinte azonnal kaptuk a választ, hogy szívesen látnának minket a lakásban. Ráadásul abba is belementek, hogy a SCHUFÁt (azaz kredit-rating-et) csak később nyújtsuk be, mivel még mindig nem sikerült hozzájutnunk. 

Némi szépséghiba a dologban, hogy a július eleji költözéshez még 6 hetet kell kibírnunk a mostani lakásban, ami időnként kezd kritikusan meleg lenni, és ablakot sem bölcs dolog kinyitni éjszakára itt a hipszter-negyed közepén. Szóval a költözésig maradnak a fagyik és a jégkrémek.

Címkék: Berlin, itt lakunk