Esküvői utózöngék 1.

Ezt a kis novellámat az imént találtam meg. Az esküvőre készült. Kicsit bánom, hogy nem olvastam fel az esküvőn, de gondoltam utólag közzéteszem :) A története annyi, hogy Juli (a 2. szertartás vezetője) megkérdezte, hogy hogyan képzelem el magunkat 20 év múlva. Hát erre nem lehetett néhány mondattal válaszolni, úgyhogy inkább irodalmi-szerű szintre emeltem a lényeget. 

 

*******************************************

2036. október 22. Dávid keresztbetett lábbal ül a teraszon a karosszékében, egyik kezében a tablet, másik kezét a karfán nyugtatja, s borozik. Szepsi féle 2033 Olaszrizling Selection-t szürcsöl. Elégedetten nyugtázza, hogy a sárgarépa-levél és a sötétkék zafír illata tökéletesen egyesül a tökmag- és a vörös mángoldlevél aromájával, hogy aztán egy kellemes szaharai homok ízben lecsengjen a bor. Hiába, Szepsi boraiban 30 éve nem lehet csalódni. Közben Dávid próbál rájönni, hogy hogyan oldja meg a problémát, hogy a GPS jel alapján automatikusan bekapcsolódjon a házban a fűtés éppen akkor, amikor ő elhalad a Váradi és a Hajós utca kereszteződésénél, hogy mire hazaér, ne kelljen fáznia.

Egyszer csak megjelenik az ajtóban nyurga kamasz fia, Géza, és megtámaszkodik az ajtófélfán. Dávid észreveszi őt. Gondosan leállítja a tableten futó videót, kiveszi füléből a fülhallgatót, és egész lényével fiára figyel.

- Olga úgy döntött, hogy Washingtonba költözik a gimis ösztöndíjjal - panaszolja Géza -, hogy a NASA-nak beindítsa a Marson talált mienerg-kőolajban fellelhető laktóz-bontó enzimek tömeges előállítását. Elhagyott.

Géza nagy, barna szemeiben egy tétova könnycsepp gyűlik. Dávid szemeit a hegyekre veti, és azon mereng, hogy vajon azért nem működik-e a rendszer, mert a GPS jel interferál a navigációs rendszerére hangolt automatikus üzenettel az asszonynak, hogy elindult hazafelé a munkából. Közben finoman megdönti poharát, és a bársonyosan aranyló szín, valamint a pohár falára ragadt cseppecskék lassú lefutási ideje alapján konstatálja, hogy ez egy kellemesen olajos bor.

Géza lehuppan apja mellé a másik karosszékbe. Feje finoman koppan a szék fakeretén, mely az optimális keménységű és ergonomikus hajlatokkal rendelkező székpárnát megtartja. Előbb a hegyeken, majd a borospalackon nyugtatja szemét. Apja leemel a karnyújtásnyira lévő tálalóról egy fehérboros poharat, és tölt fiának.  Dávidnak végre eszébe jut, mit mondjon.

- Te, nem egyszerűbb, ha egyáltalán nem isznak az emberek a Marson tejet? Egyébként is úgy hallottam, hogy a tehenek által marsi körülmények között termelt tej 90%-kal kevesebb kalciumot tartalmaz, mint a Földön.

Géza kettőt pislant. Azon mereng, hogy vajon apja honnan tud a Science folyóiratban két napja megjelent tanulmány eredményéről. Majd konstatálja, hogy ez tulajdonképpen egy kiváló ötlet apja részéről. Dávid lopva fiára pillant, és egy halovány mosollyal igyekszik leplezni büszkeségét.

- Tudod, egy kicsit vegyész is vagyok - veti oda Dávid.

- Tudom, apa - válaszol Géza, és komolyan elgondolkodik, hogy lehet, hogy mégiscsak a vegyész szakot kellene első helyen megjelölnie a felvételin. - Már csak a kalcium kompresszálását kell megoldani a szállításhoz - veti fel aggályait.

- Gyere, nézzük meg youtube-on, hogy mit mond a tudomány.

Géza odahúzza karosszékét apja mellé, és közel hajol hozzá, hogy mindketten jól lássák a videót. Megnézik, majd jön a következő, és az azutáni videó. Kisvártatva már a zafír kristályszerkezetét bemutató filmecskében gyönyörködnek együtt.

A mozizást Dávid órájának csipogása zavarja meg, mely oxfordi angolsággal közli, hogy készen van a vacsora.

- Apa, nem felejtetted el, hogy ma este új rész van a Top Gear-ből, ugye? Megnézzük vacsora után? - reménykedik Géza.

- Ha anyád főz, akkor tudod, hogy nekem kell bepakolni a mosogatógépet, aztán meg a le kell fektetnünk a húgodat aludni. Majd holnap megnézzük, jó?

- Tudod mit? Akkor majd vacsora alatt beáztatjuk az edényeket, hogy gyorsabban menjen a bepakolás, és megtervezzük fejben, hogyan fér el 8 tányér, 4 pohár, 12 evőeszköz, valamint egy halszálka-tányér és anya kedvenc szószos tálkája a gépben. Vacsora után majd én elmosogatom a nagy edényeket, mialatt te a tervnek megfelelően bepakolod a tányérokat, poharakat, evőeszközöket, halszálka-tányért és a szószos tálat. Így pontosan 9 perc 34 másodpercet takarítunk meg, ami alatt éppen megnézhetjük együtt az új epizódot. Deal?

Dávid szeme csillog a büszkeségtől és meghatottságtól. Vállon veregeti fiát.

- Deal, fiam.

És közben azon morfondírozik, hogy inkább a mosogatógép-logisztikát kellene valahogy automatizálni, és így a Top Gear mellett talán még kristályszerkezet-videókat is nézhetnék együtt a fiával esténként.