Potsdamban jártunk

Az egész még múlt hét végén történt. Mielőtt a kastélykertbe mentünk, sétáltunk az óvárosban, mert szépeket olvastam róla. Na hát ehhez képest nem volt nagy szám, "ennyit Keszthely is tud", állapította meg bölcsen Dávid. 

Az a helyzet, hogy nincs sok kedvem szöveges beszámolót írni, nomeg nincs is nagyon miről. Ezért aztán vizuálisra veszem a posztot: kevés szöveg, sok kép. Tekintsétek műfaji változatosságnak.

Séta közben ez mondjuk érdekes volt, a közeli, felújítás alatt lévő templom ereklyéit bezárták egy nagy kalitkába, és közszemlére tették csak úgy, a lakóházak között. 

img_20170605_120433.jpg

A természettudományi múzeum bejáratát pedig a következő cukiság jelezte: 

img_4231_jpg-small.JPG

Ja, és egy gyerekmunkának is tanúi lehettünk: 

img_0474_jpg-small.JPG

(amúgy borzalmasan játszottak, de a bátorságuk mindenképp becsülendő)

Az óvároson túl várt minket a Sanssouci kastély (-sorozat) és a csodálatos kertje, amit II. Frigyes porosz király építtetett a XVIII. században, hogy "gond nélkül" (ezt jelenti ugyanis a "sans souci" franciául) kipihenhesse a politika fáradalmait. 

Akinek eddig gondjai akadtak a füge téli nevelésével, az vessen egy alapos pillantást a következő technikára: 

img_20170605_135628.jpg

Naszóval volt ott egyébként egy "Orangerie" is, ami alatt egy kastélyt, és a hozzá tartozó trópusi növényeket kellett érteni. Narancsfát csak üvegen keresztül láttam, de elhiszem, hogy akár szabad ég alatt is megmaradna. 

img_4192_jpg-small.JPG

Ami még említésre méltó, az a postsdami egyetem (ezen kampusza), mely igen szerény körülmények között, az "Új kastélyban" kapott helyet. Kicsit irigykedem oktatóként: itt tuti nem sunnyogják el a hallgatók az órára járást...

img_4198_jpg-small.JPG

img_4205_jpg-small.JPG

Amit még mindenképp megemlítek, az a vihar-előtti-fülledt-melegben történő jegeskávézás. Ezt az Újkastély, és a rácsok mögött elhelyezkedő szobrok társaságában sikerült abszolválni. 

img_4209_jpg-small.JPG

img_4214_jpg-small.JPG

Szóval jó sokat sétáltunk aznap (kb. 13 km-re becsültük), és egyetlen kastélyba sem mentünk be, mert az már tényleg a jóból-is-megárt-a-sok esete lett volna. Cserébe azt találtuk ki, hogy ha már lesz bringánk (=mínusz 13km gyaloglás), akkor egy (vagy két) vendéget elviszünk magunkkal, és végiglátogatjuk az összes kastélyt. Lehet jelentkezni! :)

Na és a végére egy cuki kép egy kacsáról Dávidról, és rólunk:

img_4224_jpg-small.JPG

img_0491_jpg-small.JPG