7-8. nap: Heidelberg

2017. augusztus 20. vasárnap

 

Bonnból indulva a Rajna mentén csorogtunk tovább. Persze busszal, de azt megállapítottuk az ablakok mögött elsuhanó táj láttán, hogy Lorelei fésülködőhelyét egyszer alaposan végig kéne biciklizni. Először a Marksburgi kastélyba mentünk, ami egy 800 éve építeni kezdett, soha le nem rombolt kastély-vár-erődítmény (háborúval ugyanis sosem foglalták el, mindig csak örökléssel vagy vásárlással cserélt tulajdonost).

img_0316_jpg-small.JPG

Tényleg szépen megmaradt a belső tér, így alkalmunk nyílt betekinteni egy középkori kastély lakóinak életébe.

Ez itt a konyha: 

img_4438_jpg-small.JPG

A sarokban látható az irtó modern (!) hűtő. Mondjuk nekem meg ez volt out-of-style, mert még Apu is előszeretettel meséli, hogy mikor kicsi volt, akkor még a kerti lyukba dobált jégben hűtötték a dolgokat, szóval ez a modern hűtő kb. 60 éves lehet + Németországfaktor (20 év) + nemességfaktor (10 év), azaz nem nagyon lehet öregebb 90 évnél. De mindegy. 

img_4441_jpg-small.JPG

A vezetett túra során megtudtuk például, hogy az egyetlen állandóan fűtött szoba a hálószoba volt, ahol egy, a mainál kb. 20%-kal kisebb ágyon kellett elférnie a ház urának és úrnőjének, akik félig fekvő, félig ülő pozícióban aludtak, mert féltek, hogy fekvő állapotban könnyebben meghalnak álmukba, hiszen a fekvés "alapvetően" a halál pozíciója.

img_4442_jpg-small.JPG

A hálóból (is) megközelíthető étkezőből nyílt a WC, aminek az ajtaját nyitva tartották, hogy az épp dolgát végző ember minden további nélkül tudja folytatni a beszélgetést az asztalnál ülőkkel, mivel a beszélgetés megszakítása nagy udvariatlanságnak számított. (A képen látható tourguide-unk (aki nem Dávid) mögött-mellett látható ajtó a WC bejárata). 

img_4443_jpg-small.JPG

Voltunk persze a vallató- és kínzóeszközöket kiállító teremben is, de a már említett Justin fel volt háborodva, mivel a kínzóeszközöket egyrészt nem az istállóban tartották, másrészt nagyon ritkán folyamodtak hozzájuk. Egyébként a hazugok, pletykások illetve a házasságtörők megbüntetésén túl a "szokásos" dolgokat állították ki, mint a kerékbetörésre vagy a két karnál fogva történő fellógatásra szolgáló dolgok. Ez nem a vallatószoba, hanem a kovácsműhely:

img_4449_jpg-small.JPG

Na ez a vallató-eszköz-kiállítás egyik részlete: 

img_4446_jpg-small.JPG

Amúgy volt egy kis kertjük is, ahol többek között fűszernövényeket termesztettek (az itt jelenlévő növények azért nem középkoriak voltak, csak illusztrációs céllal éldegéltek a várban). Ez például egy levendulaóriás, aki hagyján, hogy nálam, de még az öcsémnél is magasabb lenne. 

img_0334_jpg-small2.JPG

Fentről a kilátás sem volt utolsó. 

img_0331_jpg-small.JPG

 

Ebéd után indultunk tovább Heidelberg felé, de nagyon hosszú volt az út, még úgy is, hogy egy másik sofőr vezetett (mert az elsőnek törvényileg jár a 3 pihenőnap), aki nagyságrendekkel jobban, és kevésbé hányingerkeltően gyömöszölte a kilómétereket. Mi megnéztük a Trónok Harcának következő részét a buszon, amit egy kolléga szivárogtatott ki nekünk egy kiszivárogtatott epizód alapján.

 

Valahogy aztán csak megérkeztünk Heidelbergbe, és egy gyors becsekkolást követően indultunk is tovább a sörfőzdébe. Itt szintén vezetett látogatást kaptunk, ami nagyon érdekes volt. Közben finom sörökkel itattak minket, és még perecet is kaptunk.

img_0354_jpg-small.JPG

Volt szó a komlóról, amiből a sört gyártják, és még kóstolni is lehetett nyersen (már majdnem finom volt, cserébe a magoknál megszokott keménységgel ellentétben rágható állaga volt). Aztán a malátáról mesélt, amit pasztilla formájában áztatnak bele a sörbe. Ez rendkívül büdös volt. Olyannyira kézműves a hely, hogy még a cimkéket is maguk "nyalják" az üvegre, és az esküvői üvegmatricázás óta sorközösséget és szimpatizálok minden üvegmatricázóval kínjai közepette.

img_0363_jpg-small.JPG

Pedig állítólag még Kate és William is kapott ajándékba a sörfőzde söréből, mikor Heidelbergben jártak. Mi is kóstoltunk ebből a produktumból - valóban nagyon barátságos ízű sör volt (kísérleti barnasör).

A vezetést ez az úr követte el, aki igencsak szépen beszélt és jókat mondott, úgyhogy megérdemli, hogy megörökítsük az utókornak. A hátteret komló díszíti. 

img_0367_jpg-small.JPG

A látogatás végén megvacsoráztunk. De én inkább a Elsával, egy francia irodalomkutatóval beszélgettem, aki a 16. századi német-francia irodalom egymásrahatásával foglalkozik. Nagyon kedves volt, és töviről hegyére kikérdezte, mire emlékszem a fal leomlása körüli időkből, nomeg mi a családi legenda a felvidékiek kitelepítéséről, amiben ugye mi is érintve voltunk.

  

2017. augusztus 21. hétfő

 

A reggeli. Volt mindenféle "sztenderd" finomság, plusz volt forrócsoki, ami egy helyi készítőtől származik (legalábbis ezt mondják, de én szkeptikus vagyok a kakaópalánták németországi boldogságát illetően. Ha viszont csak az összekeverés volt "helyi", akkor meg nanehülyítsenek). Viszont egy igazi meglepetés is volt: lépesméz! Mármint egy egész fióknyi, amihez vidéki lánynak kellett lenni, hogy az ember tudja, hogyan kell elfogyasztani. A városiaknak oda volt írva az elfogyasztás javasolt módja. 

img_20170822_073901_jpg-small.JPG

 

Reggel indultunk az BASF főhadiszállására Mannheimbe, akik egy kemikáliákkal foglalkozó kutató-gyártó-kereskedő cég, a legnagyobbak között számontartva. Ők kutatnak és gyártanak különféle műanyagokat, aromákat, és textileket, melyeket aztán továbbadnak különböző gyáraknak. A vezetőnk végigvitt minket a gyáron is, ami egy 10 km hosszan húzódó csőszörnyeteg a Rajna partán innen és túl. Elképesztően nagy volt.

img_4459_jpg-small.JPG

Először egy kisebb kiállításra kalauzoltak minket, mely olyan tárgyakból állt, melynek az alapanyagát a BASF állította elő. 

img_4455_jpg-small.JPG

 Szerencsére játékra is volt hely is idő!

És most egy közeli kép:

img_4453_jpg-small.JPG

Majd körbevittek minket az üzemben. Itt tilos volt fotózni, úgyhogy fotóztam. De leginkább a szagok maradtak meg. Például az ammónáé. Nagyon büdös volt. Dávid álla viszont leginkább az 1200 m2 tömény kénsav (egy tartályban) látványától esett le. (erről nem készült már kép) 

img_4475_jpg-small.JPG

Egy periódusos rendszer is ki volt állítva, ahol a nevek mellett szerepeltek az adott kemikáliák is (persze a radioaktív anyagokat ill. gázokat kivéve). (a képen a magyar leányzó, Orsi illusztrálja a használatot)

img_4464_jpg-small.JPG

Egy vega étteremben ebédeltünk, ami nagyon nagyon jó volt. Főleg a trüffeltortájuk. Nomeg a kókusz-ananász hab. Meg a csokihab.

 

A BASF látogatás után Heidelberget néztük meg egy vezetett túra keretében. A túravezetőnk egy nyugdíjazott jogász volt, aki volt szakmáját vélte újra felfedezni a túravezetésben, és ennek megfelelően hihetetlenül felvillanyozta a közönség jelenléte. Rendkívül jó volt a benyomáskeltésben, de nem mondanám, hogy az összes történetét követni tudtam, és sokszor futkosott a hátamon az ideg a stílusától. Na mindegy, ez volt a templom:

img_0415_jpg-small.JPG

Ez meg nem a templom:

img_0435_jpg-small.JPG

 Viszont a tourguide-unk elmesélt egy igen vicces-szerencés történetet. Valamelyik heidelbergi "naccsága" kitalálta, hogy minden alkalommal, mikor férjénke, a hercegnek (? azt hiszem) “balkézről” gyereke születik, kap 1-1 ezüstányért. Kb. 150 ilyen tányér gyűlt össze a végére (hehe), ami igen nagy értéket képviselt (méghogy az asszonyok nem tudtak üzletelni...). Mikor a közelmúltban áruba bocsátották a készletet, Heidelberg városának sajnos nem volt rá elég pénze. Ezért “csak” 2 millió eurót tudtak felajánlani a készletért, amikor nemrég árverésre bocsátották. Ez az árverés New York-ban volt, méghozzá 2001 szeptember 11-én. Ugyebár egész nap a kutya sem járt arra, hiszen a terrortámadás miatt jobb dolguk is akadt az embereknek aznap, mint aukcióra menni. Így este kénytelenek voltak bezárni az irodát, és a kincset az egyetlen ajánlattevőnek adni: Heidelberg városának. Hát így került (újra) a város tulajdonába a gyűjtemény.

A városka egyébként az első német egyetemnek is helyt adott, aminek a jogát a pápától kellett megvásárolni. Ennyi pénze ismét - még akkor sem – volt a városnak, de kapóra jött, hogy akkoriban söpört végig a pestis a környéken, ami Heidelberget a hegyi vízforrásai miatt (nem kellett a fertőzött folyóból inni) elkerülte. A környék falvaiban és városaiban pedig a zsidókat kerülte el, akiket a pestis után az uralkodó némi belépési pénz fejében engedett a városba költözni. Vagyis végül zsidó pénzből fizették ki a pápát, hogy egyetemet alapíthassanak, ami a guide-unk szerint máig polgárpukkasztó tettnek számít. Az alapításra egyébként 1386-ban került sor.

Utána szabadprogram volt, aminek a keretén belül Dáviddal meglátogattuk a heidelbergi várromot (najó, várat, ami nyomokban viszonylag jól kivehető volt), méghozzá ezzel a siklóval:

img_0537_jpg-small2.JPG Ilyen izgalmas pályán keresztezte egymást a felfelé és a lefelé menő sikló:

img_0585_jpg-small.JPG

Ez egy kellemes utazás volt, és az időjárással is szerencsénk volt, mert melegen sütött a nap (ami Heidelberg kellemes mikroklímájának is volt köszönhető).

img_0449_jpg-small.JPG

img_0463_jpg-small.JPG

A várrom szép volt, Dávid nem győzött fotózni.

img_0518_jpg-small.JPG

img_0487_jpg-small.JPG

img_4476_jpg-small.JPG

És volt egy hatalmas hordó is, amiben régen sört tartottak. De már nem. Legalábbis hiába vártam tátott szájjal a sörcseppeket, nem jöttek. 

img_0507_jpg-small.JPG

Aztán lejöttünk a hegyről.

img_0548_jpg-small.JPG

 img_0577_jpg-small.JPG

És ha valaki a sikló "lelkére" is kíváncsi, azt ezzel a képpel tenném boldoggá: 

img_0625_jpg-small.JPG

 

Este még elmentünk közösségileg vacsorázni egy kínai büfébe, de mivel volt velünk egy thai srác, kicsit érdekesebbé vált az étkezés. Utána még elmentünk inni is - mi Dáviddal power drinket ittunk: kikértük az "hivatalos" power drinket, ami sárgarépalé, almalé és gyömbér keveréke volt, majd beleöntöttünk egy-egy felest (Dávid tekilát, én vodkát). Hát igen kellemes volt. Közben jókat beszélgettünk a kanadai Hófehérkéékkel, a túravezetőnkkel és a holland sráccal.

Este ismét jót aludtunk. Az első hotel, ahol tényleg kényelmes az ágy.

img_0351_jpg-small.JPG