Működik, nem működik (vendégposzt)

Nem, ez nem az irányjelzős vicc poénja.

Ami ebben a városban nagyon jól látszik működni az a tömegközlekedés. Oké, Anikó reggel néha csak a második S-Bahnra fér fel, de ez +/-10 percre igaz csúcsidőben, egyébként nem, másrészt amúgy se azzal jár majd munkába július 3-tól. Na jó, aznap pont igen, mert átjelentjük magunkat lakcímileg, időpontot pedig már most foglaltunk, mielőtt elfogy. (1. sz. lábjegyzet). Meg persze mindenki bringával jár, a bringa meg nem késik.

Ami viszont ebben az országban még nem igazán működik jól az a bankrendszer és főként a pénzforgalom. A velem együtt kezdett IT-s társaság főleg illiberális helyről jöttekből áll össze (Oroszország, Törökország, Kolumbia, Magyarország) illetve van egy indiai csaj. De azon mindenki el van képedve, hogy vissza kell szokjunk a készpénzre. 2017-ben. Cserébe a készpénzfelvétel elég költséges, ha az ember nem a megfelelő automatából vesz fel. A bankkártyás fizetés nem egy gyakori opció, ott is a Németországban honos EC kártya dívik. Ez olyan, mint Magyarországon a sima bankkártya, csak külföldön nem szabad használni, mert akkor ez lesz elég drága. Arra lehet külön szerezni hitelkártyát, ami megint nem két fillér. A bankszámla nyitásának körülményességéről pedig itt már írtam egyszer.
Azért ehhez Svájcban a világ sok részén mintha jobban értenének. De legalábbis örülnek, ha valakinek használhatják a pénzét.

1. sz. lábjegyzet.: Igen, a bürokrácia nagy, de ha az ember ismeri a rendszert, akkor szerintem alapvetően tervezhető. Itt van például a lakcímbejelentés. Csak úgy besétálni nem lehet, időpontot kell foglalni. Azt lehet online, kódszót is adnak a lemondásra emailban. Viszont a törvény vagy rendelet vagy miaszösz azt mondja, hogy 14 napon belül kell bejelenteni a költözés tényét. A belvárosban lévő Bürgeramtban mához 6,5 hétre lett volna időpont, egy majdnem központiba pedig 6 hét múlva. Ahova mi megyünk, ott már csak 3,5 hét. Úgy érzem, hogy van némi kapacitáshiány a szabályok betartásához. De ha tudod, hogy mikor fogsz költözni, akkor kb. megoldható.