A farokcsóváló izom

A minap fejeztem be az intim torna tréninget, amiről később még biztosan ejtek szót. Most viszont egy, az órán elhangzott igen bizarr dologról számolnék be: az embernek van farokcsóváló izma. Nyilván elcsökevényesedett az idők során, de nem tűnt el. És erre empirikus bizonyítékot kínált a tanár. Felállított mindenkit az ámulásból, és azt mondta, hogy most akkor képzeljük azt, hogy van egy nagy lompos farkunk, amit előre-hátra lóbálunk a lábunk között. A legeslegnagyobb megdöbbenésemre valóban működött, és valami TÉNYLEG megmozdult a gerincem végének két oldalán. Majd jobbra és balra kellett lóbálni a farkat (hehe), és erre aztán letagadhatatlanul kezdtem érezni. Állítólag a nők 30%-ának már teljesen elcsökevényesedett, a többieknél viszont megvan. Elvileg minden férfiban is megtalálható (bár nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan férfi a világon, aki a "hiányzik" vagy a "nem tudom lóbálni" szavakat egy mondatban használná a "farok" szóval, úgyhogy a self-report bias-t azért nem zárnám ki). 

Na de hogy vizualizáljam is eme huncut kis részünket, hosszas keresgélés után arra jutottam, hogy a musculus coccygeus-ról van szó, ami így néz ki (az ábrán zölddel jelölve): 

Nem is olyan kicsi izom. Önmagában nehéz használni, elveszítette a saját beidegzését (pedig a farokcsóválásnak ez lenne a kulcsa), így általában egyéb izmokhoz kapcsolódva munkálkodik bennünk. Nőknél a méh helyén tartásában is szerepe van. 

Na hajrá, lehet tornáztatni! :)